Wat doet de natuur met kinderen (unschooling)

Gepubliceerd op 9 februari 2021 om 11:45

Iedereen is het erover eens dat we veel meer moeten weten over jonge kinderen, en hoe zij de wereld waarnemen en hoe ze daarin leven, groeien en leren. De vraag is hoe doe je dat. Tot nu toe heeft het nog weinig effect gehad op scholen. Een theorie die nu wel een trend is geworden, is de theorie van de rechter hersenhelft en de linker hersenhelft, die stelt dat we soms de ene kant van onze hersenen gebruiken, terwijl we voor andere activiteiten de andere helft gebruiken. Nu stel je waarschijnlijk de vraag wat heeft natuur hier mee te maken en wat is de waarde daarvan? Daar komen we in shaa Allah later op terug. 

Ik voel me echt een geluksvogel om hier in het boerebuiten te wonen. Waar zo'n enorm aanbod beschikbaar is voor jonge gezinnen, elk met prachtige en diverse gemeenschappen om ons heen, van fascinerende projecten op boerderijen tot zelf brood leren bakken. We proberen zoveel mogelijk terug te gaan naar de natuur. Een buikgevoel volgen. Alle kinderen hebben echt nood aan contact met de wereld en het natuur. Het is zo goed voor hun psychische gezondheid,  stimuleert de creativiteit en motorische ontwikkeling en dan prikkelt het ook nog eens de zintuigen. Omgevingen waar kinderen veel prikkels opnemen zorgt er voor dat onze kinderen meer bewegen. Er zijn zoveel studies die aantonen dat kinderen die vaak contact hebben met de natuur opgroeien tot (fysiek en mentaal) gezonde volwassenen. Ze lopen ook minder risico op ziektes en eventueel breuken en genezen sneller bij ziekte. Een ander onderzoek toonde aan dat kinderen die voldoende bewegen op latere leeftijd minder kans hadden op hart- en vaatziekten en diabetes. 

 

Bewegen en ontdekken = leren problemen zelf op te oplossen

 

Door het spelen en vooral buiten spelen verleggen kinderen niet alleen hun grenzen en leren ze veel bij maar ze komen ook in aanraking met verschillende mensen en omstandigheden. Ze leren om te gaan met eventueel conflicten met andere kinderen of andere helpen indien nodig. Ze leren met andere te communiceren of op hun beurt te wachten. Voor onze kinderen is buitenspelen echt een plek die gewoon uitnodigt om intensief alles te verkennen en dingen uit te proberen, te fantaseren of soms te veranderen. Er is niets mooiers dan te kijken vanuit een kind zijn ogen : hoe zand met water mixen modder wordt of als je een veer in het water gooit zal het drijven. 

Wat is dan unschooling?

 

Vrij spelen of  Unschooling is een natuurlijke manier van leren. De populariteit van unschooling heeft te maken met ouders die ontevreden zijn met het prestatiegerichte onderwijs dat veel scholen hanteert.  Het belang van vrij spelen wordt onderschat door ouders, waarschuwt Peter Gray, een psycholoog en heeft ook een prachtig boek 'Free to learn’. Akhawaat een boek die ik jullie echt aan raadt. Daarin vermeld hij dat ouders die er steeds bovenop zitten, hun kind tekort doen. Ouders moeten hun kinderen veel meer zelf laten doen. Zijn boek is een groot voorstander voor vrijspel. Hij geeft aan dat kinderen tijd moeten krijgen om hun fantasie uit te leven.  Laat ze rennen en dwalen met speelkameraadjes die ze zelf uitkiezen. Zonder volwassenen die heel de tijd op handen staan te kijken.  Op school, maar ook daarbuiten, staat alles in het teken van individuele prestaties. Terwijl ze juist dat vrijspel nodig hebben voor een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling, blijkt uit de talloze onderzoeken die Gray heeft onderzocht. Al spelend leren kinderen zelf oplossingen bedenken, onderhandelen en emoties verwerken.

Akhawaat bekijk zeker de TED lezing van de 13-jarige Logan LaPlante over onderwijs die aansluit bij wat hem gelukkig maakt.

 

Er is echt niets mooiers dan ouders die samen tijd door brengen en samen met hun kinderen kennis op te zoeken en te leren door alledaagse activiteiten. Dat doen we door  het leren te vergemakkelijken zonder te 'onderwijzen'. Dit doen we door kinderen te helpen vragen te stellen en het creatief deel van het brein te activeren. Om rekening te houden met anderen zonder ze te beschamen en ze zelf keuzes te laten maken terwijl we onze kinderen begeleiden, te luisteren naar signalen,  emoties en verlangens te ondersteunen en ontwikkeling op zijn eigen tempo te laten plaatsvinden. Zodat we harmonie tot stand brengen zonder manipulatie of druk te leggen. 

 

Voordat ik verder uitleg over wat ik nog denk wat unschooling is, wil ik even praten over wat het niet is. Unschooling is geen recept en daarom kan het niet in details worden uitgelegd. Het is onmogelijk om ouders aanwijzingen te geven die ze moeten volgen. Unschooling is geen methode, het is een manier om naar kinderen en naar het leven te kijken. Het is gebaseerd op het vertrouwen dat ouders en kinderen de juiste pad vinden die het beste voor hen werkt en past- zonder afhankelijk te zijn van onderwijsinstellingen, uitgeverijen of experts om hen te vertellen wat ze moeten doen. Unschooling betekent niet dat ouders hun kinderen nooit iets kunnen leren, of dat kinderen het leven volledig zelfstandig moeten leren kennen zonder de hulp en begeleiding van hun ouders, integendeel. Unschooling betekent niet dat ouders de actieve deelname aan de opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen opgeven en simpelweg hopen dat er iets goeds zal gebeuren. Integendeel. Unschooling betekend dat jij en het kind samen het leven uitzoeken en samen leren en op het ritme van je kind. 

Enkele maanden geleden, toen ik een topic opende over thuisonderwijs om unscholing te bespreken, dacht ik dat er maar een tiental akhawaat dit interessant zouden vinden, maar er opeens meer dan 40 moeders aanwezig waren Alhamdulilah. Drie uur lang sprak ik met een paar zusters en enkele kinderen  die hun ervaringen met thuisonderwijs en over unschooling wilde delen. Veel moeders zeiden achteraf dat ze ons gesprek met een gevoel van kracht en enthousiasme hadden gekoesterd en niet omdat iemand hun vertelde wat ze moesten doen of ze een speciale wonder middel had gegeven, maar omdat ze steeds zekerder werden om deze beslissingen voor zichzelf te nemen. Door ideeën over dit onderwerp te delen, voelden ze zich zelfzekerder.

 

Ontwikkeld FYSIEKE WILSKRACHT

 

Wanneer kinderen de vrijheid hebben om te creëren, is het gewoon wonderbaarlijk om te zien wat er dan gebeurt. Van hutten en tipi tenten bouwen tot boten met omgevallen boomtakken die in het bos zijn gevonden. Wanneer ze bouwen met natuurlijke elementen bijvoorbeeld, gebruiken de kinderen grove motorische bewegingen en  ze gebruiken ook hun spieren. Ze werken hard aan iets en meestal samen met andere kinderen, wat communicatie skills ontwikkeld , probleemoplossend leren denken en teamwork bevordert.  Eén van de voordelen van dit soort activiteit is dat het “wilskracht” opbouwt wanneer ze met uitdagingen worden geconfronteerd. Dit zijn vaardigheden die kinderen de rest van hun leven zullen gebruiken . Het bouwen van kleine constructies (zoals stenen of blokken) biedt kinderen de mogelijkheid om zich intensiever voor te bereiden voor de echte wereld later.

VERSTERKT DE FYSIEKE EN GEESTELIJKE GEZONDHEID

Frisse lucht inademen, vooral in een bos of bij een strand, heeft voordelen voor de gezondheid. In het artikel getiteld "Hier is waarom een ​​wandeling in het bos of een duik in de oceaan zo goed is voor je gezondheid", leggen de auteurs Jeffrey Craig en Susan L. Prescott uit dat we bacteriën, en dadelijk afvalstoffen inademen. Dit heeft ook invloed op onze mentale toestand. Kijk gewoon naar ons als volwassenen wanneer we ons in natuur bevinden, dan voelen we dat onze fysieke en mentale welzijn beter is.

Iets wat ze zo mooi heeft verwoord in haar boek is :

"Er is steeds meer bewijs dat we de mentale en fysieke gezondheid van onze kinderen kunnen ondersteunen en vorm kunnen geven door ze bloot te stellen aan een groenere omgeving terwijl ze werken, rusten en spelen." Elke leraar die tijd met zijn studenten in het bos heeft doorgebracht, zal je vertellen dat er iets genezend is door in het natuur te zijn en dat agressieve, angstige kinderen al na een korte tijd in een bos of op het strand of na een lange wandeling rustiger zijn geworden. 

LEREN DOOR te Observeren

 

We willen onze kleine moslims helpen goede waarnemers te worden. Want zien is een manier waarop mensen leren. In de natuur zijn biedt kinderen (en volwassenen) geweldige kansen om op te letten en dingen op te merken. Als kinderen iets voor zichzelf ontdekken, is dat verbazingwekkend en wonderbaarlijk. Eens, in het bos aan de overkant van ons huis, merkte mijn zoon voor de eerste keer dat veren drijven op het water. Hij was zeer aangenaam verrast en vol verontwaardiging. Getuige zijn van zijn plezier en nieuwsgierigheid is een grot geschenk voor mij dat ik nooit zal vergeten. Wanneer kinderen vaak tijd in de natuur doorbrengen, beginnen ze veranderingen in hun omgeving op te merken die bijvoorbeeld optreden met de wisseling van de seizoenen. Het is echt een wonderbaarlijke ervaring om een kind te zien dat een spinnenweb ziet dat de vroege zonnestralen opvangt of dat zo ontroerd is bij het vinden van een kleine lieveheersbeestje of wilde hertjes in de vroege ochtend.

DE NATUUR HEEFT EEN KALMEREND EFFECT OP KINDEREN (EN VOLWASSENEN)

Natuurlijke omgevingen bieden ons een kans om te ontspannen en te herstellen van de dagelijkse stress en lawaai. Door ons terug te trekken in de natuur voelen we ons terug ontspannen.  Wij maken bijna elke dag een boswandeling, deels voor mijn zoon zijn welzijn en deels voor de mijne (om een ​​deel van zijn energie op een positieve manier te gebruiken). We wisten nooit welk cadeau we in de natuur zouden tegenkomen, maar we ontdekten elke keer wel iets nieuws. Mijn zoon is nu bijna drie jaar en hij houd er van de dag te beginnen met het gekraak van de voetstappen in de sneeuw te horen of de sneeuwvlokken op de grond te zien. 

Wat ouders soms denken is dat kinderen talloze speelgoed nodig hebben om zich te kunnen animeren. Kinderen hebben echt geen kant en klaar speeltoestellen nodig. Natuurelementen zorgen echt voor voldoende fantasieruimte in het spel. Je hoeft als ouder ook echt geen groot tuin te hebben om buiten te kunnen spelen. Je hoeft zelfs  GEEN tuin te hebben. Ga op een ontdekkingstocht en laat de natuur de rest doen.


Reactie plaatsen

Reacties

Hanane
3 jaar geleden

Allahoemma bareek lieve zus, Baraka Allahoe feeki voor deze prachtige blog!