Marokkaans Harissa

Gepubliceerd op 9 november 2021 om 12:08

Zelfgemaakte Harissa (chili olie) is een must have in elke keuken akhawaat.  Afgelopen zomer hebben we een enorme portie verschillende soorten pepers kunnen kopen in Marokko. De chili die we in dit recept hebben gebruikt waren gedroogde maar je kunt verschillende pepers gebruiken die je maar wilt, afhankelijk van hoe sterk of mild je ze wilt. Gebruik de Harissa in heerlijk vegan burgers, of gewoon dippen met lekkere Marokkaanse brood...

 

Oorsprong van Harissa

Oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Afrika, is harissa een hete pasta die voornamelijk chilipepers, rode pepers, knoflook, zout en olijfolie bevat. In heel Noord-Afrika vind je talloze variaties van harissa, afhankelijk van de regio (of familie), aangezien sommige recepten kruiden en specerijen bevatten. Traditioneel wordt harissa gemaakt van gedroogde chilipepers die zijn geplet met olijfolie, waardoor een charmante en felle pasta ontstaat en de geur is onbeschrijflijk. Het woord "harissa" komt van het woord "herass" in het Arabisch, dat verwijst naar het pletten van de gedroogde pepers. Het hoofdingrediënt van Harissa chilipepers verscheen in de 16e eeuw op Marokkaanse grond. De meest beroemde chilisaus van de laatste tijd is het resultaat van drie factoren in Noord-Afrika: de komst van de chilipepers uit Spanje, een overvloed aan zon en talloze olijfbomen! In Marokko vinden we onze harissa vrij basic, we gebruiken meestal niet te veel kruiden en specerijen in het recept, zodat we het aan elke maaltijd kunnen toevoegen zonder enige storing aan onze smaakpapillen haha. Wel, dat is wat mijn oma zei althans. 

INGREDIENTEN

Voor ongeveer 300 gr harissa

 

500 gr rode paprika

1 tot 4 chilipepers (elk type), afhankelijk van hoe pittig je je harissa wilt

5 teentjes knoflook

4 eetlepels olijfolie en meer om te bewaren

1 theelepel zeezout of meer naar smaak

 

Verwarm de oven voor op 120 C

Als je verse pepers gebruikt ontpit dan de chilipepers (gebruik rubberen handschoenen voor de chilipepers omdat ze je huid kunnen irriteren barakAllahu feekum).

 

Snijd de paprika's in vieren en de helft van de chilipepers in de lengte.

 

Leg in een bakplaat met bakpapier de rode paprika, chilipepers en knoflook. Zorg ervoor dat de velkant van de paprika's naar boven wijst, want je wilt niet dat het vruchtvlees te droog wordt in de oven.

 

Besprenkel met olijfolie (ongeveer 2 eetlepels) en zet de bakplaat 1 uur in de warme oven.

 

Na een uur moeten je paprika's er een beetje gerimpeld uitzien. Haal de bakplaat uit de oven en laat ze afkoelen.

 

 Zodra de paprika's en de knoflook voldoende afgekoeld zijn om te gebruiken, hak je ze heel fijn of doe je ze in een keukenmachine. Verhit een grote diepe pan met 2 eetlepels olijfolie op middelhoog vuur en leg de gesneden paprika, chilipepers en knoflook in de pan. Roer af en toe totdat er geen vocht meer in de pan zit, dit duurt ongeveer 45 minuten. We willen dat het mengsel opdroogt en al het water uit de paprika's verdampt zijn. Dek de pan niet af, anders verdampt het vocht niet.

 

Als je harissa klaar is, doe je hem in een gesteriliseerde pot en laat je wat ruimte in de pot om de harissa af te werken met wat olijfolie.

Olijfolie zal fungeren als een natuurlijk conserveermiddel.

 

Sluit de pot en plaats in de koelkast.

 

Maximaal een maand bewaren.

 

Bismillah !


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.