Enkele jaren terug heb ik mijn favoriete methode voor het maken van zelfgemaakte groentebouillon water cubes gedeeld met jullie op instagram. Deze groentebouillon zijn van nature glutenvrij, vegan en bevatten geen verdikkingsmiddelen of conserveringsmiddelen. Lieve mama's deze blokjes zijn super makkelijk om te maken. Geweldig voor het koken van soepjes of sauzen. Om de allerbeste kwaliteit van de zelfgemaakte groentebouillon te krijgen, kun je beste regionale biologische producten gebruiken of nog beter van je eigen tuin ;) maar dit is natuurlijk geen must. Na het volgen van deze stappen verzeker ik je dat je geen groentebouillon meer uit de supermarkt wilt kopen.
Ingrediënten:
1 stengel selder en zijn bladeren
3 wortelen
1 stengel prei
2 pastinaken
50 gram keltisch zout
1 knolraap met stengel gebruiken.
1 grote ui
3 teentjes knoflook
3 plakjes kurkuma of gember
Een handvol peterselie
Olijfolie
Stap 1:
Was de groenten.
Ik laat ze graag een paar minuten in een waterbad weken om eventuele resten weg te spoelen (vooral als ik biologische producten gebruik, die aarde/zandresten kunnen bevatten). Schrob de groenten lichtjes en droog ze vervolgens af met keukenpapier.
Stap 2:
Schil en snij de groenten fijn.
We schillen en snijden alle groenten fijn in kleine blokjes; hoe kleiner, hoe beter, zodat ze sneller koken en gemakkelijker te pureren zijn.
Hak tegelijkertijd de knoflook en peterselie fijn.
Stap 3:
We gaan de groenten bakken
Voeg in een grote koekenpan de olie toe en verwarm deze op middelhoog vuur. Zodra het warm is, voeg je de ui toe en fruit je deze een paar minuten lichtjes.
Voeg de resterende ingrediënten toe (behalve de peterselie), roer goed en laat het vervolgens afgedekt sudderen tot het zacht is – dit duurt ongeveer 20 minuten op middelhoog vuur. Roer af en toe. Voeg vervolgens zout er aan toe en roer goed. Hierdoor zal alle overtollige vloeistof uit de groenten komen. Bak nog 15-20 minuten, onafgedekt, af en toe roerend.
Stap 4:
Blend de groentebouillon
Met een staafmixer mix je de groenten of laat het iets afkoelen en gebruik een keukenmachine om het tot een puree te pureren.
Eenmaal gemengd, voeg de peterselie toe en roer nog 1 keer.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en breng de bouillon over naar de bakplaat, egaliseer het met een spatel.
Steek ze in de vriezer om enkele uren in te vriezen tot ze hard zijn (vanwege het zoutgehalte zullen ze niet volledig bevriezen).
Gebruik vervolgens een scherp mes om in blokjes te snijden en over te brengen naar een diepvriesbestendige container om te bewaren.
Bewaren: deze diepgevroren groentebouillonblokjes zijn minstens zes maanden houdbaar, zo niet langer! Je kunt ook een deel van de pasta in de koelkast bewaren in een gesteriliseerde pot en proberen deze binnen een week te gebruiken.
Reactie plaatsen
Reacties