Hoe wij thuisonderwijs geven

Gepubliceerd op 25 januari 2021 om 01:32

Thuisonderwijs ziet er in elk gezin anders uit. Laat ik daar even mee beginnen. Het zou nooit hetzelfde moeten zijn, omdat elke gezin anders is en elk kind anders is. 

Mijn leven is de afgelopen maanden drastisch veranderd, en nu nog meer met Covid-19 die ons hele land heeft overheerst subhanaAllah. Maar zonder er teveel op in te gaan, wil ik je helpen en aanmoedigen en wat hoop en positiviteit verspreiden  door een aantal  bronnen te delen die me op deze reis hebben geholpen.

 

"Allereerst, school is leven"

Dat betekend dat elke ervaring je kinderen zullen mee maken hen iets zal bijleren. Al is het een wandeling door het bos of lopen over prachtige heuvels en valleien. Van schelpen rapen op het strand tot zelf vuurtje maken met stenen. Het zijn allemaal levenservaringen die ze zullen mee dragen voor de rest van hun leven. Iets wat wij ouders zelf nog moeten leren loslaten is dat kinderen elke dag wel iets leren zonder er zelf tussen te willen komen. Voor ons die heel onze kinderjaren op school hebben doorgebracht is het soms moeilijk om los te laten en kinderen te vertrouwen. 

Leerplannen die ik leuk vind en waarom:

 

Charlotte Mason - De Charlotte Mason-methode, ontwikkeld door Charlotte Mason, is gebaseerd op de overtuiging van Charlotte dat een kind een persoon is en dat we die hele persoon moeten opleiden, niet alleen zijn geest en onderwijs is drieledig (in haar woorden):

"Onderwijs is een sfeer creëren, discipline en een leven met het kind."

Een korte samenvatting hiervan:

Sfeer = omgeving waarin het kind opgroeit.

Discipline = goede gewoonten aanleren (karaktergewoonten).

Dagelijks Leven =  Ze vormen allemaal één derde van de opvoeding van een kind.

Charlotte was van mening dat we kinderen levende gedachten en ideeën moeten geven, niet alleen droge feiten. De Charlotte Mason-benadering gebruikt "Living-methode", dwz levende boeken in plaats van theoretische boeken. In plaats van te leren uit droge studieboeken, gebruikte Charlotte Mason “levende boeken”. Dit zijn boeken die, meestal in verhaalvorm, geschreven zijn door een auteur met een passie voor het onderwerp. Een “levend boek” brengt een onderwerp tot leven.

kortom: levende boeken zijn boeken die:

1. Liefde voor leren ontwikkelen.

2. Tot leven komen, ze raken onze emoties.

3. Bevatten geweldige ideeën van geweldige mensen.

4. Zijn goed geschreven en zijn duidelijk te lezen.

Ik hou van haar drieledige aanpak; het gaat niet alleen om thuisonderwijs, maar om het opbouwen van sterke, islamitische Akhlaaq in een veilige thuisomgeving. In de korte tijd dat ik thuisonderwijzeres ben geworden, leerde ik al vroeg van een vriendin over Charlottes Living Books en hoe ik een goed prentenboek moest kiezen. Ik zal onze favorieten aan het einde van deze blogpost delen in shaa Allah, maar deze boeken beginnen echt een revolutie te brengen in ons thuisonderwijs leventje. 

Als Charlotte Mason je aanspreekt, kan ik je alvast onderstaande websites en artikels aanraden. Er zijn er uiteraard veel meer te vinden op het internet, maar met deze kom je al heel ver in shaa Allah.


https://simplycharlottemason.com/
http://buildyourlibrary.com/charlotte-mason-101-living-books/
https://handbookofnaturestudy.com/

 

Montessori 

Montessori, ontwikkeld door Maria Montessori, is een onderwijsmethode die is gebaseerd is op zelfstandigheid, hands-on leren en ook wel samen spelen. In Montessori-klaslokalen maken kinderen creatieve keuzes tijdens het leren, terwijl het klaslokaal en de leerkracht activiteiten aanbieden die bij de leeftijd passen om het proces te begeleiden. Ik ben echt dol op de Montessori-benadering van leren, omdat het kinderen aanmoedigt om het voortouw te nemen, hen verantwoordelijkheid geeft en goede leergewoonten ontwikkeld. Denk gewoon aan jezelf als moeder in deze situatie, we houden van leren wanneer we de touw in handen hebben en de vrijheid om creativiteit na te streven zeg maar en wanneer we gepassioneerd aan iets kunnen werken. Bij kinderen is dat hetzelfde akahwaat.

 

 

Zoals ik in mijn bericht hierboven zei, brengen we eigenlijk veel tijd buitenshuis door. Dit was het wekelijkse ritme dat ik had voordat het Covid-19-virus ons leven verstoorde:

Maandag 
Mijn zustergroep (+ hun kinderen) komen bij ons thuis samen om te praten, soms doen we ook iets van hifd terwijl onze kinderen vrij spelen.

 

Dinsdag 
Naar de peuterspeelzaal( of kinderopvang) 

Naar ons moestuin

 

Woensdag 
 Na mijn werk een natuurspeelgroep met 1 van zijn vriendjes in de natuur. Als het slecht weer is blijven we binnen of gaan we naar een peuterspeelzaal (als ik eerlijk ben gingen we de afgelopen periode helemaal niet naar deze peuterspeelzaal omdat het prachtig weer is, dus gingen we naar de speeltuin, het bos of naar de zee)

 

Donderdag 
Naar de bibliotheek ( verhaaltjes gaan lezen en vertellen)
Naar ons moestuin 

 

Vrijdag 
Gymnastiek met oummie in de namiddag.

 

We maken echt vaak wandelingen, natuuractiviteiten en playdates met andere zusters. Ik ben een echte go met de flow moeder, en zowel Khoubayb als ik houden ervan sociaal te zijn, dus we gaan misschien meer naar buiten dan je misschien denkt, en ja zelfs als het regent. In termen van buitenschoolse activiteiten kunnen deze duur zijn zodra ze beginnen op te tellen, en vereisen ze veel rondrijden. Dus we hebben besloten voor koko dat hij 1 buitenschoolse activiteiten mag hebben. Afgelopen termijn hebben we hem in geschreven in Sibaa7 (zwemmen). 

 

Ons ochtendritme begint met :

Adkaar verrichten

 

Ramen opzetten

 

Bed opmaken 


Tanden poetsen


Samen ontbijt klaarmaken


Die bonding time in de ochtend is gewoon heerlijk. De knuffels en de kusjes die ik mag ontvangen en rustig wakker worden met mijn zoontje is me meer waard dan alles in dit leven. Daarna ontbijten we en als we geen haast hebben leren we wat thuis. Khoubayb is helemaal in to puzzelen en schilderen op dit moment. Het mooie aan homeschool is dat  je leerervaringen kunt afstemmen op je kind en de lengte, tijd en plaats kunt kiezen om te leren.

 

Met verbinding (bonding-time) bedoel ik één van de volgende zaken:

 

Verhaaltijd - Ik lees altijd hardop of hij nu met andere dingen bezig is of niet. We hebben een reeks leesmomenten en activiteiten die we doen.


Tellen of rekenen - Voor iets oudere kinderen kan wiskunde gemakkelijk worden opgenomen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld het tellen van echte objecten zoals de bloembladen op een bloem of kopjes bloem in een recept het kan echt van alles zijn. Het hoeft niet perse een theoretische wiskunde curriculum te zijn om je kind te leren rekenen. 


Quran wa sunnah - Het is nooit te vroeg om te leren; als kinderen al vroeg een paar suwwar kunnen leren is dit al een prachtige start naar de goede richting. Khoubayb begint al wat mee te bidden soms door alleen maar na te bootsen en mee te neuriën. Als hij Quran hoort afspelen dan zegt hij Allah Akbal mama haha prachtig gewoon. 


Praktische vaardigheden - bakken, koken, schoonmaken, tuinieren, etc.


Probleemoplossende vaardigheden aanleren - puzzels, uitdagingen, bouwen met blokken enz.


Natuur - kinderen leren veel van de natuur, ze stellen constant vragen over wat ze om zich heen zien. Van het leren over de bodem in de moestuin, de groei van planten, enz. Ze verwerken het allemaal.

Auteurs (boeken) die ik geweldig vind 

Brigitta Teckentrup - De wonderlijke natuur, De natuur Lente, zomer, herfst, winter

Stephen Barker - Mijn eerste Atlas

Jo Ryan en Sarah Powell- 1, 2, 3


Reactie plaatsen

Reacties

Malika
3 jaar geleden

Zo mooi om te lezen hoe je het aanpakt. Het ziet er zo 'simpel' uit, terwijl ik in de praktijk wel weet dat het moeilijk is. Welke tip geef jij de ouders mee die hiermee aan de slag willen? Welke vaardigheden moet je in huis hebben om dit te doen? En dan die zustergroep, prachtig. Dat wil ik ook wel.

Liefs Malika
a.k.a Supermomspowers ❤️