Toen mijn Khoubayb ongeveer zes maanden oud was, zijn hoofd omhoog kon houden, stopte ik hem in een draagzak en vertrok op onze eerste wandeling door Zuid-Frankrijk. Ik voelde me een supermoeder. Meestal sliep hij. Maar het was zo'n opwindende ervaring. Het was alsof ik voor het eerst door deze wereld liep. Toen hij drie jaar was geworden zijn we dan naar Zwitserland vertrokken en kon hij genieten van het gezonde lucht en het prachtige uitzicht. Nu mijn zoon vijf jaar is geworden en zijn liefde voor het verkennen van wandelpaden groeide, waagden ik ons naar plaatsen als de gebergte in Nendaz en de Italiaanse berg gebieden. Gaandeweg hebben we geleerd dat een succesvolle wandeling evenveel te maken heeft met de juiste uitrusting als met de juiste houding, in het bijzonder het rustig kunnen omgaan met een situatie waarin de zaken niet volgens plan verlopen, als gevolg van een storm of een harde wind. Hoewel ongelukken onvermijdelijk zijn, is het goede nieuws dat welk avontuur je ook begint, er grote voordelen aan verbonden zijn als ouders en kinderen samen wandelen. Ik kan je talloze onderzoeken geven die bevestigen dat wandelen met je kinderen het emotionele welzijn bevordert en positieve gezinsinteracties versterkt. Nu hij vijf jaar is geworden, zijn we naar de Italiaanse - Zwitserse Alpen gegaan en het was prachtig. Ik heb de mooiste reis mogen mee maken met mijn kleine onderzoeker. We hebben er zo veel van genoten, dat ik jullie beloofd had om hier een blogpost over te schrijven. Het is echt nooit te vroeg om met je kinderen te gaan kamperen en de bergen in te trekken. Ik zou zelfs zeggen, hoe jonger hoe beter. Hiken en kamperen is een geweldige manier om de jongere kinderen kennis te laten maken met de wonderen van het zijn in de natuur en de survivalskills hoe ze moeten overleven in de wildernis. Kinderen zullen zoveel dingen vinden die hen zullen boeien: genieten van de sterrenhemel, het geluid van een uil, kleine insecten die hun weg naar huis zoeken en nog veel meer... ik wil dat je ook zo een onvergetelijk ervaring mee maakt met je kinderen.
Denk er eens over na: als we de Seerah uit het profetische tijdperk bestuderen, ontdekken we dat de Profeet Mohammed صلى الله عليه و سلم Jabal an-Noor (de berg van licht) beklom. Jabal an-Noor is een berg nabij Mekka in de Hejaz-regio van Saoedi-Arabië. Deze berg is ongeveer 2100 meter hoog. Het is een kleine berg, wat het beklimmen gemakkelijker maakt. Er is overgeleverd dat de Profeet صلى الله عليه و سلم deze kleine berg beklom en in afzondering in de grot van Hira vefbleef. Het was in de grot van Hira dat de Profeet صلى الله عليه و سلم zijn eerste openbaring ontving. Dit specifieke voorbeeld van de Profeet Mohammed صلى الله عليه و سلم is er eentje waar zelden over wordt nagedacht. Zeker, de stille relevantie van de vorming van de aarde inspireert ons met haar bestaan. We reflecteren op de dingen in onze omgeving en de kracht die in de kleinste dingen zit. Een van de beste manieren om rustig na te denken is door het voorbeeld van de Profeet te volgen en de natuurlijke omgeving op te zoeken. Overweeg om zelf een wandeling te maken. Stel je voor dat je op pad bent en samen als gezin Salatul Dhuhr samen kan verrichten. Buiten wandelen heeft het voordeel van frisse lucht, geluiden, geuren en bezienswaardigheden van de natuur. Bovendien is wandelen een goede manier om te sporten en een krachtige cardio training te doen akhawaat.
Wandelen is niet alleen een activiteit voor jonge volwassenen. Hiken moet ook gedaan worden wanneer je ouder bent.
De voordelen zijn eindeloos: Verbeterde bloedsomloop, Verminderde artritis-, gewrichts- en kniepijn, Het kan de risico op osteoporose bij oudere volwassenen verminderen, sterkere spieren, vermindering van gevoelens van depressie..
Hier volgen enkele tips om aan de slag te gaan
Als je plannen maakt om hier in de voetsporen van de Profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem) te volgen en gaat hiken onthoud dan deze eenvoudige tips:
1. Jij bent een voorbeeld
Houd dit in gedachten voordat je zelfs maar op stap gaat: als je als beginnende wandelaar frustraties opmerkt zoals: “ Ya Allah, hebben we de routemarkering gemist?” of boos word omdat je kinderen in modder stappen,... zal het moeilijk worden voor je kinderen om enthousiast te blijven. Om kinderen veilig te laten voelen tijdens hun eerste wandelavonturen is het essentieel om een gelukkige wandelaar op te voeden. Als je met oudere kinderen begint, kun je een aantal basisregels opstellen, zoals dat je niet van het pad af moet rennen om verstoppertje te spelen of wat je moet doen als ze verdwalen (dat ze op hun plek moeten blijven) of mochten ze een wild dier zien dat ze niet moeten rennen.. Op een gegeven moment moeten kinderen begrijpen dat het buitenleven gevaarlijk kan zijn, maar het is ook jouw taak om een omgeving te creëren waarin ze zich op hun gemak voelen om zowel zorgen als coole momenten met je te delen.
2. Begin met gemakkelijke, lokale, kindvriendelijke routes
Een van de vele voordelen van wandelen met kinderen is dat je het overal kunt doen. Voor hen gaat het om het doen van wilde ontdekkingen, niet om het behalen van indrukwekkende pieken. Zonder de druk om een bucketlist af te vinken, is je plaatselijke park of natuurreservaat het perfecte wandelgebied voor jonge ontdekkingsreizigers. Als je verder weg gaat, gebruik dan een app zoals prachtige berg routes te identificeren die geschikt zijn voor het vaardigheidsniveau van je kleintjes, waarbij je zorgvuldig let op de moeilijkheidsgraad, het hoogteverschil en de afstand. Laat de kinderen het tempo bepalen, en ga verder als ze dat willen..
3. Draag de juiste kleding
Draag de juiste kleding Als je wordt geconfronteerd met barre weersomstandigheden moet kleding het ding zijn dat de dag redt en niet bederft. Voor een warme, zonnige excursie willen ouders een zonnecrème meenemen om zonnebrand of oververhitting te voorkomen (samen met een hoed, zonnecrème en natuurlijk veel water). Als het gaat om het klimmen in bomen en het klauteren over rotsen, bedek kleine beentjes dan met een goede wandelbroek, die een rekbare en slijtvaste stof heeft die ook water en vuil afstoot. Kies voor koudere temperaturen en winterse omstandigheden voor lagen gemaakt van ademende, vochtafvoerende materialen zoals merinowol of gerecycled polyester..
4. Laat ze de leiding nemen.
Iedereen houdt van het gevoel om de leiding te hebben en dit geldt ook voor kinderen. Verdeel je wandeling in delen en vraag de kinderen om te beurten de leiding te nemen. Ze zullen het geweldig vinden om de volwassenen rond te leiden! Door de reis op deze manier te onderbreken, blijven ze geïnteresseerd. De delen van de wandeling moeten gemakkelijk te begrijpen en gemakkelijk zichtbaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld iemand vragen om de groep naar de grote boom verderop te leiden, of naar de nabije rivier die je in de verte aanwijst, enz. Zorg ervoor dat je hen ook vraagt om op het pad te blijven en een ‘niet te snel, niet te langzaam’ tempo aan te houden. Als kinderen voorop lopen op het parcour, hebben ze de neiging om weg te rennen, dus vertraag ze door ze te vragen op interessante dingen te letten om aan anderen te laten zien. En nog beter: ontwikkel je vaardigheden in het ontdekken van interessante dingen en besteed je tijd aan het delen van stukjes informatie. Ze willen niets missen en blijven daardoor dus dichterbij.
5. Zie de wereld door hun ogen
Als we op de grond zitten en spelen met onze kinderen, om op hun niveau te zijn als je met ze praat, of de exacte lijn van de blik van een kind gevolgd als ze naar iets kijken, kun je niet anders dan de wereld op een andere manier zien. Ik denk vaak dat we betere volwassenen zouden zijn als we dit vermogen niet verloren hadden. Wees bereid tijd te besteden aan het begrijpen van wat ze zien en het opnieuw aanwakkeren van je fantasie en gewoon nog eens kind te zijn. Je zult het geweldig vinden en de kinderen zullen het leuk vinden om tenminste een paar momenten een ‘groot kind’ bij zich te hebben! Onthoud dat kleine kinderen de wereld zien vanaf ongeveer jouw middelhoogte, dus houd hier rekening mee als je dingen aanwijst.
6. Zoek naar water (survivalskills)
Over het algemeen kan een mens drie weken zonder voedsel overleven, maar een paar dagen zonder water. Daarom is het belangrijk om je kinderen te leren hoe ze water kunnen vinden en zuiveren in een overlevingssituatie. Terwijl je samen wandelt of de wildernis verkent, kun je ze laten zien hoe het water bergafwaarts stroomt en hen naar plekken met beekjes of plassen water leiden. Zoek ook naar dierensporen die naar water leiden.
7. Een vuurtje maken (survivalskills)
Weten hoe je een vuur moet maken, kan om drie redenen essentieel zijn om te overleven in de wildernis. Een vuur zorgt voor warmte, het biedt een manier om voedsel te koken en water te zuiveren, en het helpt reddingswerkers je locatie te vinden. Leer je kinderen hoe ze een goede plek uit de wind kunnen vinden om een vuur te maken en hoe ze de gedroogde hout, tondel (droge bladeren en dennenstro) kunnen vinden dat de hele nacht zal blijven branden.
En de laatste tips...
Begin klein en kies voor een lokale wandeling op een vlak parcours voor beginners.
Blijf gehydrateerd en neem altijd genoeg water mee. Plan je vertrek zo dat het niet te koud is en u tijd heeft om erop uit te trekken en op tijd terug te keren voordat de zon ondergaat. Ga NOOIT alleen op pad in de herfst of winter. Controleer altijd wat voor weer het zal zijn. Draag comfortabele wandelschoenen. Draag lagen van kleding om rekening te houden met mogelijke verandering van het weer (regenkleding, hoed/handschoenen, enz.).
Zorg altijd dat je gsm goed opgeladen is. Draag wat bescherming tegen de zon, waaronder een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème.
Neem een noodpakket mee, dat een EHBO-doos, voedsel/water en een alternatieve manier van communiceren moet bevatten, zoals een fluitje, zaklamp of tracker, voor het geval je hulp nodig hebt maar geen ontvangst hebt.
Reactie plaatsen
Reacties