Kinderen onderwijzen over Akhlaaq wa Adab in islam

Gepubliceerd op 28 februari 2021 om 13:21

Waarom we onze kinderen moeten leren over islamitische manieren en ethiek ? 

Als moeder en pedagoog weet ik hoe moeilijk het is om kinderen op te voeden of het nu in een islamitische omgeving is of niet. In de afgelopen 10 jaar in mijn carrière, heb ik gemerkt dat één van de moeilijkste zaken voor jonge kinderen om te begrijpen is wat goed en wat verkeerd is. Ik weet dat mijn zoontje nu nog jong is en veel dingen nog niet zo begrijpt. Daarom is het heel belangrijk om bepaalde Akhlaaq al op een speelse manier al door te geven aan jonge kinderen. Bijvoorbeeld: Mijn zoontje groet iedereen al met de islamitische groet. Niet alleen vind ik het zo schattig en wil ik hem dan op eten- maar andere volwassenen verschieten daar echt van. Niet alleen maakt hij mij to trots als moeder maar ik weet dat dit ook een zeer goed gevoel geeft bij hem. Dan vragen moeders mij " Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? " wel dan antwoord ik " Het is niet echt iets uitzonderlijk of dergelijke ... maar het enige wat ik wel doe, is sinds het geboorte van mijn zoontje. Wanneer ik mijn zoon na een lange of korte tijd terug zie " dan geef ik de Salaam aan hem"  Als wij akhlaaq willen aanleren dan horen we dat zelf ook in ons te hebben.

Zoals we ondertussen al weten. Leren kinderen door te observeren. Hoewel alle culturen van de wereld ongeveer dezelfde ethiek hebben. Hebben wij als moslims leringen uit de Quran wa Sunnah die we volgen. De meeste van deze manieren lijken over de hele wereld veel op elkaar eerlijk gezegd. Simpele lessen over dankbaarheid of hoe je uw buurman moet behandelen maken we van de wereld al een betere plek maar het gaat verder dan alleen dat...

 

 

Een fout die veel ouders nog maken is -we verwachten dat onze kinderen al veel weten over Akhlaaq wa Adab.

Als je ze als ouders dit niet hebt geleerd, hoe zullen ze dat dan weten? Sommige ouders denken dan weer dat het een plicht is voor scholen om dit mee te geven aan ons kinderen. 

Maar wat als je school niet de zelfde islamitische achtergrond heeft of niet met de zelfde waarden en normen omgaan? Is de kans dan niet groot dat ze iets aanleren dat helemaal niet van ons traditie noch geloof is.

Dus mijn lieve ouders, om deze reden moeten we onze kinderen, onze islamitische cultuur en traditie eerst en vooral onderwijzen, vanaf het begin, vanaf het moment dat ze nog kleine peuters zijn.

En als ik het heb over tradities en cultuur...Wat is een betere manier om traditie te onderwijzen dan met de Hadith en Sunnah. De tradities van de profeet  toch?

Al die vragen zoals :

Waarom kan ik niet met mijn linkerhand eten?
De juiste manier om te slapen in de islam ?

Hoe we met dieren/ mensen horen om te gaan? 
Wat te zeggen als je niet al te blij bent dat je vriend (in) de wedstrijd heeft gewonnen ... ?

Wat te zeggen als je een ander persoon onbewust om ver hebt geduwd ? 

Van tafelmanieren in de islam tot Adab, naar het toilet gaan tot hoe je je kinderen met respect moet behandelen en hoe ouders met respect moet behandeld worden en etc..

 

Met jonge kinderen vanaf 3-4 jaar kan je al aan de slag gaan door spelenderwijze Akhlaaq wa Adab aan te leren. Dit is niet alleen een betere manier om hen aandacht te krijgen maar ook zullen kinderen op deze manier veel kennis opnemen omdat je de geest stimuleert tot creativiteit. De oxytocine spiegel gaat dan omhoog, en dat stimuleert de creativiteit. Jonge kinderen leren vaak het beste als ze spelen - een principe dat ook voor volwassenen geldt. Je leert een nieuwe taak beter als het leuk is en je in een ontspannen en speelse bui bent subhanaAllah. Spelen kan ook uw verbeeldingskracht stimuleren, waardoor je zich kunt aanpassen en problemen kunt leren oplossen.

Deze super leuke memory kaartspel van Growing Muslim om Adab op een speelse manier aan te leren, stimuleer je het cognitief geheugen. Het kind probeert te onthouden welke plaatjes waar liggen. Daarbij sorteert het de goede kaartjes bij elkaar. Tijdens het oppakken van de kaartjes gebruikt het kind zijn fijne motoriek. Dus je stimuleert veel meer dan dat je denkt.. 

www.growingmuslim.nl

Omdat Khoubayb bijna drie jaar is In shaa Allah, hebben we dit spel eerst geprobeerd met 6 kaarten en dit lukt echt perfect. Ik stelde hem dan vragen, van wat hij zag op de foto tot wat zijn bevindingen waren. Kortom hij vond het geweldig ! Ik weet naarmate hij ouder word - kan ik de moeilijkheidsgraad verhogen zodat dit spel uitdagender word en kunnen we samen in dialoog gaan wat hij nog moeilijk vind aan bepaalde adab- kaarten en wat hij al eens heeft gedaan om andere mensen zo te helpen. Je kan het op elke manier spelen lieve ouders en hou zeker rekening met de leeftijd van je kind(eren).

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.