Hoe motiveer ik mijn kind om te lezen?

Gepubliceerd op 24 januari 2021 om 23:04

Khoubayb leest zo graag voor. Soms moet ik met alle huishouden even stoppen omdat ik moet luisteren naar zijn verhaal. Maar dit zal hij wel van iemand hebben mee gekregen haha, en dat is omdat ik ook heel graag lees. Wij ouders zijn grootste voorbeeld voor ons kinderen. Goede leesvaardigheid komt studenten niet alleen academisch ten goede, ze zijn ook een vaardigheid die vereist is voor levenslang succes. Lezen ontwikkelt woordenschat, vergroot de aandachtsspanne en bevordert sterker analytisch denken. Kinderen die veel talen horen, doen het beter op school. En voorgelezen worden is een van de beste manieren om taal te horen en the ontwikkelen.

Voorlezen voor peuters vormt de basis voor later zelfstandig te lezen. Leesproblemen kunnen een uitdaging zijn om op te lossen als ze op de basisschool worden ontdekt. Maar veel leesproblemen kunnen worden voorkomen als het lezen begint in de peuter.

Voordat kinderen zelf kunnen lezen, hebben ze vroege leesvaardigheid nodig.

Deze omvatten:

°Een grote woordenschat hebben en weten hoe ze te gebruiken.
°Begrijpen dat woorden bestaan ​​uit kleinere geluiden (fonemisch bewustzijn genoemd).
°Begrijpen dat tekens op een pagina letters en woorden zijn.
°De letters van het alfabet kennen.

Je hebt geen spelletjes, flashcards of speciale instructies nodig voor een peuter om deze vaardigheden aan te leren. Als je voor kinderen zo vaak mogelijk gaat voorlezen is de beste manier om ze te helpen zelf te leren lezen.

Je kind helpen bij de overgang naar de peutertijd


Voorlezen is ook een belangrijke manier om kinderen te helpen van baby- naar peutertijd te gaan. Tussen de leeftijd van 1 en 3 jaar hebben peuters veel fantasieën en uitdagingen nodig. Het kan ze dus helpen om verhalen te horen over andere kinderen en hoe ze hun angsten over wat er onder het bed was onder ogen kwamen of leren hoe ze het potje moeten gebruiken.

Kinderen maken in deze tijd grote sprongen in woordenschat en leren over letters, vormen, kleuren, het weer, dieren, seizoenen. Dit kan worden versterkt door boeken.

Kies boeken met veel afbeeldingen waarnaar je kind kan verwijzen en een naam kan geven.

Maar hoewel hij opgewonden is om de wereld te leren kennen en te ervaren, heeft je peuter ook een sterke band met jou nodig. Regelmatig samen lezen kan die verbinding versterken, waardoor je peuter zich veilig en comfortabel voelt.

Wanneer en hoe te lezen voor peuters

Peuters vaak voorlezen (indien mogelijk minstens één keer per dag) is een geweldig doel. Door vaste tijden te kiezen om te lezen (vooral voor dutjes en bedtijd), leren kinderen om te leren zitten met een boek en te ontspannen. Maar u kunt altijd lezen wanneer uw kind in de stemming lijkt.

Als je peuter het toestaat, houd hem of haar dan op je schoot als je leest. Dit helpt je ​​peuter zich veilig, gelukkig en ontspannen te voelen. Het laat ook zien dat je uw volledige aandacht schenkt terwijl je uw kind nieuwe dingen laat zien, en het moedigt je kind aan om mee te doen.

Peuters doen graag dingen alleen. Moedig dit aan door drie of vier boeken te geven en je kind te vragen om er een uit te kiezen. Prijs de selectie, laat je peuter u helpen pagina's om te slaan en vraag om hulp terwijl je dingen op een pagina vindt. Je kind zal het heerlijk vinden om zinnen in boeken af ​​te maken met bekende of repetitieve bewoordingen of rijmpjes. Als je in een boek een bekende of steeds terugkerende zin of rijm tegenkomt, pauzeer dan even en laat je kind uitpraten.

Hier zijn enkele andere leestips:

°Lees alle boeken waar je peuter om vraagt, ook al is het elke avond hetzelfde boek, weken en weken (en weken en weken).
°Lees langzaam zodat je peuter het verhaal kan begrijpen.
°Lees expressief, gebruik verschillende stemmen voor verschillende karakters, en verhoog of verlaag uw stem indien nodig.
°Kies boeken of stoffen boeken die duurzaam zijn. Je kunt uw kind deze boeken laten gebruiken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat pagina's worden gescheurd.
°Gebruik poppen, vingerspelletjes terwijl je leest.
°Moedig je peuter aan om te klappen of te zingen als u ritmische, zingende boeken leest.
°Praat over de foto's. Wijs items aan en geef ze een naam. Vraag je kind vervolgens om hem samen met jou een naam te geven en prijs je kind voor zijn reactie.
Stel open vragen: "Waarom denk je dat de leeuw het bos ingaat? Wat denk je dat er daarna zal gebeuren?" Dit helpt je ​​kind om na te denken over het verhaal en om vragen te stellen.
°Gebruik de naam van je kind als de naam van een personage in het boek. Dit vond koko zo leuk !

Stilzitten is niet nodig

Dit is een zeer belangrijke. Voorlezen aan een peuter die niet stil wil zitten, kan frustrerend zijn. Wees geduldig en blijf proberen. Zoek een boek of een paar pagina's die interessant zijn. Als dat niet werkt, forceer het lezen dan niet, maar probeer het later opnieuw. Onthoud dat peuters dol zijn op herhaling - als je kind niet geïnteresseerd lijkt in boeken, moet je misschien een favoriet  boek zoeken en deze keer op keer lezen.

Sommige drukke peuters staan ​​graag op terwijl je voorleest. Anderen kijken graag naar een pagina of twee voordat ze naar iets anders gaan. 

Het is oké als je kind niet een heel voorlees moment niet stil kan zitten - de aandachtsspanne van peuters zal binnenkort langer worden. Misschien wil je blijven lezen, zelfs als je kind zich verplaatst. Khoubayb pakt meestal voor het slapengaan zijn favoriete speelgoed en speelt ermee terwijl ik hardop voorlees. Het geluid van je stem zal een kalmerende herinnering zijn aan de bedtijdroutine en dat boeken er een onderdeel van zijn.

Het kan zijn dat je kind stil zit tijdens het kleuren of spelen met een favoriet speeltje terwijl je leest. Sommige kinderen kijken misschien niet naar jou of het boek, maar dat betekent niet dat ze niet geïnteresseerd zijn of niet luisteren.

Je wilt dat je kind positieve associaties heeft met lezen. Als je je gespannen voelt of als je kind zich verzet, overweeg dan om het boek opzij te leggen en er later op terug te komen.

Voorlezen aan je kind is slechts één manier om vroege leesvaardigheid te ontwikkelen. Je kunt ook:

°Praat de hele dag met je kind.
°Zing samen liedjes, speel rijmspelletjes en verzin samen je eigen verhalen.
°Zorg voor papier en kleurpotloden zodat je kind kan oefenen met schrijven.
°Overweeg ook limieten voor het gebruik van de schermtijd, of dat nu een tv is of andere elektronische apparaten.

Boeken voor peuters kiezen

Peuters willen zich gehoord en bekwaam voelen. Kies dus boeken die ze kunnen volgen, vooral die met bekende of repetitieve tekst, zodat ze woorden kunnen invullen. Houd de interesse van je kind vast door boeken te kiezen met kleine hoeveelheden woorden op de pagina en boeken over onderwerpen waarvan je weet dat je kind het leuk zal vinden.

 

Voor jonge peuters (12-24 maanden):

Je wilt stevige boeken met afbeeldingen (vooral foto's) van kinderen die de dingen doen die ze elke dag doen. Boeken over bedtijd, baden of etenstijd zijn allemaal goede keuzes; zo zijn boeken over Wudu of ramadan ook een uitstekende keuze. Houd de handen goed bezig met 'draai de bladzijde' en  pagina's en texturen om te voelen met hun vingers.


Voor oudere peuters (24-36 maanden):

Kinderen van deze leeftijd beginnen papieren pagina's om te slaan, dus het is een goed moment om verder te gaan dan harde boeken. Ze beginnen ook de methode van lezen te begrijpen. Ze houden van boeken die repetitief zijn en gemakkelijk te onthouden zijn, zodat ze mee kunnen "lezen".
Je begint nu te weten wat je kind lekker vindt. Of het nu gaat om treinen, vrachtwagens of beren, zoek boeken over deze dingen. Kinderen van deze leeftijd houden ook van boeken over kinderen, gezinnen en dieren.

Peuters kijken graag naar zelfgemaakte boeken, plakboeken of fotoalbums vol met mensen die ze kennen (probeer eenvoudige bijschriften toe te voegen). Poëzie en liedjesboeken zijn ook goede keuzes voor deze leeftijdsgroep. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

OumAmani
een jaar geleden

Soumetjes@hotmail.com