Biologische Zuurdesembrood

Gepubliceerd op 18 juni 2020 om 23:16

Versgebakken biologische zuurdesem voor het ontbijt ?

Wie houdt er nog meer van zuurdesem? Ik was tot bijna middernacht klaar om deze baby's klaar te maken voor het bakken in de ochtend. Een buik vol brood gedeeld met mijn familie en ik ben een gelukkige meid.

Ik heb bijna 60 euro aan ingrediënten verspild, zoveel uur in de keuken en ongeveer vier uur naar YouTube-tutorials gekeken. Na het volgen van veel verschillende recepten vond ik er eindelijk een paar die ik erg lekker vond. Zoals de meeste dingen komen goede dingen voor degenen die geduldig en volhardend zijn.

Het is hard werken, maar het is het duizend maal waard akhawaat.

Zuurdesembrood is een geweldig alternatief voor conventioneel brood. Het lagere fytaatgehalte maakt het voedzamer en lichter verteerbaar. Zuurdesembrood is taai en zit vol met mooie gaatjes! De pittige smaak smaakt heerlijk bij romige kokoskaas, op een toast of op sandwiches.Een zuurdesembrood is brood waarvan het deeg rijst tijdens het maakproces, meestal als resultaat van gassen die worden geproduceerd wanneer de granen zich fermenteren. De meeste bakkers gebruiken commercieel gist om het deeg te helpen rijzen. Bij traditioneel zuurdesembrood worden wilde gist en melkzuurbacteriën gebruikt die van nature in het meel zitten om het brood te laten rijzen. Wilde gist is beter bestand tegen een zure omgeving dan bakkersgist. Hierdoor kan het beter samenwerken met de melkzuurproducerende bacteriën om het deeg te laten rijzen. Melkzuurbacteriën zitten ook in andere gefermenteerde voeding, zoals yoghurt, kefir, augurken, zuurkool en kimchi. Het mengsel van wilde gist, melkzuurbacteriën, meel en water dat wordt gebruikt om zuurdesembrood te maken wordt een ‘starter’ genoemd

Het enige wat nodig is om een zuurdesembrood te bakken is meel en water. Zeven dagen lang voeg je dit beetje bij beetje samen om zo in een week je eigen desemstarter te bereiden. Er kan een eigen draai gegeven worden aan het brood door er bijvoorbeeld honing, gedroogd fruit of noten aan toe te voegen. Maar eerst moet het basisrecept gemaakt worden. Wij leerden: doe dit zorgvuldig en in juiste volgorde zodat er niks mis kan gaan (lees: anders gaat het he-le-maal mis).

Ingrediënten:

500 gram water (huiskamertemperatuur)

500 gram roggemeel +flinke hoeveelheid om te bestuiven 

500 gram bloem (of meel) +extra om te bestuiven 

 

Materiaal

  • Spatel
  • Kom
  • Oven
  • Weegschaaltje
  • Maatbeker

 

 

 

Dit is je stappenplan
Voor de starter (zelfgemaakte gist):

 

Dag 1
Meng 200 gram roggemeel met 200 gram water in een ruime bak. Zorg dat het beide op kamertemperatuur is (ongeveer 20 °C). Spatel dit voorzichtig door elkaar.

Dag 2
Meng 50 gram roggemeel met 50 gram water voorzichtig door het mengsel van dag 1.

Dag 3
Meng opnieuw 50 gram roggemeel en 50 gram water door het mengsel van dag 2.

 

Dag 4
Voeg opnieuw 50 gram roggemeel en 50 gram water toe aan het mengsel van dag 3. Meng het er voorzichtig doorheen. De fermentatie is nu begonnen. Als het goed is, ruik je een lichte yoghurtgeur.

Dag 5
Meng weer opnieuw 50 gram roggemeel en 50 gram water door het mengsel van dag 4. Het volume neemt nu wat toe.

Dag 6
Voeg weer 50 gram roggemeel en 50 gram water toe aan het mengsel van dag 5.

Dag 7
Het mengsel in de kom gaat de koelkast in. Niet afgesloten maar wel afgedekt, bijvoorbeeld door vershoudfolie met kleine gaatjes erin geprikt met een vork. Zo kan het brood niet stikken.

Dag 8
Het mengsel mag uit de koelkast.

Dag 9
Voeg weer 50 gram roggemeel en 50 gram water toe aan het mengsel.

Dag 10
Het mengsel mag de koelkast weer in.

Dag 11
Je haalt het mengsel weer uit de koelkast. Zet 125 gram (1/4) van je zelfgemaakte gist terug in de koelkast en laat de rest van de gist (starter) uit de koelkast.

Tip!
Geen zin of tijd om zelf een starter te maken? Ga op zoek naar een desemstarter u in de buurt.. je hebt er wel.

Dag 12
Tijd om je brood te maken! Dit maak je met een combinatie van je zojuist gemaakte desemstarter en bloem. Het brood maak je als volgt:


 


Reactie plaatsen

Reacties

Samira
2 maanden geleden

Salam o alaikom

Ik ben nu bezig met de starter en vroeg me af waar het recept staat voor het brood aub?

Shokran